TueJun142022

[14 Jun] Αποτελέσματα 5ης Εθνικής Έκθεσης Αναφοράς για την Επιχειρηματικότητά στην Κύπρο 2020/2021

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Κύπρος συμμετέχει στο παγκόσμιο επιμελητήριο για την επιχειρηματικότητα (Global Entrepreneurship Monitor - GEM).

Το GEM αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την επιχειρηματικότητα, που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 22 χρόνια, καταγράφοντας τους δείκτες επιχειρηματικότητας για πάνω από 70 οικονομίες και 200 χιλιάδες συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο GEM είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συγκρίσιμα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιχειρηματίες, στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι οργανισμών, ακαδημαϊκοί και μέλη της φοιτητικής κοινότητας. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Ειρήνη - Άννα Διακίδου, και ακολούθησε χαιρετισμός από  τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Αναπληρωτή Καθηγητή Πάνο Μαρκόπουλο καθώς και την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κυρία Νατάσα Πηλείδου. Η Δρ Αριάνα Πολυβίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και τη μείωση της επιχειρηματικότητας αρχικού σταδίου (Total Early-Staged Entrepreneurial Activity) στην Κύπρο, εντούτοις έχει αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολη (38.2%). Την ίδια στιγμή, οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν θετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις καθώς και η κυβέρνηση αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ως πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου αναγνωρίζονται οι φυσικές και εμπορικές υποδομές, και οι υποδομές υπηρεσιών καθώς και οι κυβερνητικές πολιτικές που σχετίζονται με τους φόρους και τη γραφειοκρατία.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Επιχειρηματικότητα σε περιόδους αβεβαιότητας: Οι προκλήσεις του οικοσυστήματος της Κύπρου και ο δρόμος προς τα εμπρός» με συντονιστή τον κ. Μαρκόπουλο. Το πάνελ αποτελούσαν η κυρία Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο κύριος Μιχάλη Σταυρίδης, Συνέταιρος Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών, PwC Kύπρου, η κυρία Νίκη Αλέξάνδρου, Co-Leader Lean in Network Greece (Athens), και ο κύριος Μάριος Ταννούσης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Cyprus Invest.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν ποικίλα θέματα όπως οι προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο μετά το τέλος της πανδημίας, η διαφορά που υπάρχει στη συμμετοχή σε επιχειρηματικές δραστηριότητές μεταξύ ανδρών και γυναικών και η ανάγκη για γεφύρωση της. Παράλληλα συζητήθηκαν η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αλλά και η επιχειρηματική εκπαίδευση.

Η έρευνα που χορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την PwC Κύπρου, διατίθενται σε μαγνητοσκοπημένη μορφή στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου

 

* Photography, audio, and video recording may occur at a UCY public event. By taking part, you grant UCY full rights to use the audiovisual material for publicity purposes. If you do not wish to be a part of the audiovisual coverage, you are kindly requested to inform the event organizer. More info for the EU General Data Protection Regulation (‘GDPR’) here.
 

More information here

 

  • Κέντρο Επιχειρηματικότητας(ΚΕΠ), Πανεπιστημίου Κύπρου

Go to top