WedDec152021

[15 Dec] Σύνοψη αποτελεσμάτων 6oυ Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Ανώτατη Εκπαίδευση: Η Τρίτη Αποστολή»

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 6ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με θέμα «Ανώτατη Εκπαίδευση: Η Τρίτη Αποστολή» (6th Innovation & Entrepreneurship Forum (IEF2021) “Higher Education: The Third Mission”). Το Φόρουμ διοργανώθηκε σε υβριδική μορφή από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας (C4E) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) με την υποστήριξη της PwCCyprus.
 
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του 6ου Φόρουμ ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, αναπληρωτή καθηγητή Πάνου Μαρκόπουλου. Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη. Κεντρική ομιλήτρια του Φόρουμ ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρητου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Επιχειρηματική συνεργάτης στο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών Uni.Fund και
επιστημονική υπεύθυνη της θερμοκοιτίδας ACEin του ΟΠΑ, η οποία έδωσε την Διακεκριμένη Διάλεξη PwC με θέμα «Η ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και ο ρόλος των Πανεπιστημίων στην εμπορευματοποίηση της έρευνας» . Την διάλεξη ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Η ανώτατη εκπαίδευση ως κινητήρια δύναμη για την Τεχνολογία και την Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Κύπρο» με συντονιστή τον κ. Ευγένιο Ευγενίου Διευθύνοντα Σύμβουλο της PwC Κύπρου. Το πάνελ μαζί με την κεντρική ομιλήτρια αποτελούσαν η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου – Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου-Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας του ΠΚ και Διευθυντής Έρευνας στο κέντρο Αριστείας CYENS και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης και συντονιστής του EIT Climate-KIC Hub Κύπρου.
 
Τα μέλη του πάνελ υιοθέτησαν πλήρως τις θέσεις και τους στόχους του 6ου Φόρουμ για την θεμελιώδη σημασία της ουσιαστικής και πρακτικής εκπλήρωσης της λεγόμενης «Τρίτης Αποστολής» στην Ανώτατη Εκπαίδευση: την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της παραγόμενης γνώσης και έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Η κυρία Βασιλείου τόνισε την ανάγκη να αναπροσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα προς την κατεύθυνση αυτή ώστε τα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών και οι ερευνητικές δραστηριότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Στην προσπάθεια τους αυτή, τα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στην  Κύπρο πρέπει να λειτουργήσουν συντονισμένα και να μεγιστοποιήσουν την κοινή χρήση πόρων και υποδομών. Η θέσπιση Εθνικού Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας θα βοηθούσε σημαντικά στην επίτευξη των πρακτικών στόχων της Τρίτης Αποστολής. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην Κύπρο παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποτυπώνεται σε πολλούς σχετικούς επιστημονικούς δείκτες. Η μεταφορά της έρευνας και της τεχνολογίας που παράγεται στην οικονομία θα πρέπει να υποστηρίζεται από θερμοκοιτίδες και επιταχυντές για νέες επιχειρήσεις. Για τη συνολική άνθιση του τεχνολογικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Κύπρο θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα στοιχεία του οικοσυστήματος. Ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερα κεφαλαία επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital Funds), να ενδυναμωθούν τα προγράμματα ανάπτυξης και ενίσχυσης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, και να ενθαρρυνθούν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ώστε να αναλάβουν το βάρος της αποστολής τους μέσα στο τοπικό και περιφερειακό οικοσύστημα.
 
Παράλληλα μέσα από το 6ο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων τουΚυπριακού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας CyEC2021 και η παρουσίαση των 7 ομάδων/έργων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Μεγάλος νικητής ήταν η ομάδα με το έργο BolsterUp με το επιχειρηματικό τους πλάνο για την δημιουργία μιας ενιαίας διαδραστικής πλατφόρμα που θα συνδέει όλους τους συντελεστές του κατασκευαστικού κλάδου. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα του έργουIntellarη οποία σχεδιάζει μια πλατφόρμα που θα προσφέρει αυτοματισμό και χρήση AI για τον ασφαλιστικό κλάδο. Το τρίτο βραβείο πήγε στο έργο S3 (Secure Smart Systems) που αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης εισβολής για πλατφόρμες IoT.
Ο διαγωνισμός CyEC2021 διοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη τουΥπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίαςκαι με την πολύτιμη συμβολή διακεκριμένων οργανισμών και προσωπικοτήτων από το Κυπριακό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και ερευνητικό οικοσύστημα.
 
Πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τις ομάδες και το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://www.cyec.org.cy/ 
 
Περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Φόρουμ μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.c4e.org.cy/ief2021/

 

* Photography, audio, and video recording may occur at a UCY public event. By taking part, you grant UCY full rights to use the audiovisual material for publicity purposes. If you do not wish to be a part of the audiovisual coverage, you are kindly requested to inform the event organizer. More info for the EU General Data Protection Regulation (‘GDPR’) here.

Go to top