WedNov302022

Σύνοψη αποτελεσμάτων 7oυ Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας - «Επιχειρηματικότητα της Διερεύνησης» (“The Curious Entrepreneur”)

Πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 7ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με θέμα «Επιχειρηματικότητα της Διερεύνησης» (“The Curious Entrepreneur”). Το Φόρουμ διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας (C4E) του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη της PwC Cyprus.

Η εκδήλωση άνοιξε με έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων - The Research Results Exhibition, η έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας. H έκθεση περιλάμβανε 16 ερευνητικά έργα με προοπτική εμπορικής ή κοινωνικής αξιοποίησης στους τομείς των Ευφυών Υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Επιστημών Υγείας, Βιοεπιστημών και Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Μικροηλεκτρονικής.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του 7ου Φόρουμ ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, αναπληρωτή καθηγητή Πάνου Μαρκόπουλου. Ακολούθησε σύντομη ομιλία της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγήτριας Ελένης – Τατιανής Συνοδινού. Ακολουθήσε σύντομη ομιλία από τον Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, Δρ. Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλο.

Κεντρικός ομιλητής για την Διακεκριμένη Διάλεξη PwC με θέμα «Η δύναμη της στοχευμένης περιέργειας: Πως να αλλάξεις την ζωή σου κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις» ήταν ο καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κώστας Ανδριόπουλος από το Bayes Business School, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – Ηνωμένο Βασίλειο. Την διάλεξη ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Η διαδρομή από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα»: Τρέχουσες εξελίξεις και μελλοντικές κατευθύνσεις για το κυπριακό οικοσύστημα», με συντονιστή τον Φίλιππο Σώσειλο Διευθύνοντα Σύμβουλο & Πρόεδρο της PwC Κύπρου. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν μαζί με τον κεντρικό ομιλητή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας καθηγητής Μάριος Δικαιάκος, η Δρ. Μαρία Τερζή - Διευθύνων Σύμβουλος και συν ιδρύτρια της εταιρείας Malloc και η Δρ. Ολυμπία Παχούμη – Διευθύντρια του Κόμβου Καινοτομίας στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ». Μέσα από την συζήτηση που εξελίχθηκε με την ενθουσιώδη συμμετοχή του κοινού, σημειώθηκε η σημασία της «σκόπιμης» και διερευνητικής περιέργειας και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά για να αμφισβητήσει ή και να αναιρέσει υπάρχουσες καταστάσεις, να δώσει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα και να οδηγήσει στην παραγωγή νέας γνώσης και σε νέους ωφέλιμους τρόπους σκέψης.

Παράλληλα μέσα από το 7ο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του Κυπριακού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας CyEC2022 και η παρουσίαση των 6 ομάδων/έργων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Ως η καλύτερη νεοφυής επιχείρηση αναδείχθηκε η «Heroes Made». Το Heroes Made είναι μια πλατφόρμα SaaS για Κοινωνικό - Συναισθηματική Μάθηση(Social-Emotional Learning/SEL) και διατίθεται στην αγορά ως ο πιο άμεσος τρόπο διδασκαλίας SEL στα δημοτικά σχολεία. Η εταιρεία συνδύασε την τεχνολογία και τεκμηριωμένες μεθόδους για να φέρει όλους τους μαθητές σε ισότιμη βάση για την επιτυχία. Το Heroes Made στοχεύει να καθοδηγήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους για να αναπτύξουν υγιείς ταυτότητες. Το βραβείο για την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, δόθηκε στην ομάδα «HPF». Η ομάδα που αποτελείται από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Πληροφορικής στοχεύει να σχεδιάσει έναν εναλλακτικό τρόπο καταγραφής της αντίληψης του πόνου από τους ασθενείς μέσω βιοαισθητήρα σάλιου και μια εφαρμογή που θα καθοδηγεί τον ασθενή στην περιγραφή της την κατάστασης της υγείας του. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα βοηθήσουν στην δημιουργία μιας λύσης για πιο αντικειμενική διαχείριση του πόνου και στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών.

Ο διαγωνισμός CyEC2022 διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και με την πολύτιμη συμβολή διακεκριμένων οργανισμών και προσωπικοτήτων από το Κυπριακό και παγκόσμιο επιχειρηματικό και ερευνητικό οικοσύστημα.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τις ομάδες και το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://www.cyec.org.cy/  

Περισσότερες πληροφορίες για το 7ο Φόρουμ μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://c4e.org.cy/ief2022/

 

Go to top